De wonderlijke problemen van Fred Schuh

Datum en tijd: 
Wed, 04-02-2009 11:00

Woensdag 4 februari vindt er weer een ouderwetse presentatie plaats met niemand minder dan onze eigen Chris Zaal!
De presentatie heet 'de wonderlijke problemen van Fred Schuh.' En.. Fred Schuh.. wie kent hem niet! Hieronder desondanks een korte introductie van Chris zelf:

Wie in het antiquariaat van De Slegte de planken met oude wiskundeboeken doorsnuffelt, kan de naam van Fred Schuh niet missen.
Een veelschrijver, was hij, vooral van leerboeken: Compendium der hoogere wiskunde, Beknopte Hoogere Algebra, Leerboek der theoretische mechanica, Leerboek der differentiaal- en integraalrekening.
Boze tongen beweren dat hij deze boeken vooral schreef uit een geldbehoefte die veroorzaakt werd door zijn losbandige levenstijl.
Een markant persoon was Schuh zeker -- over zijn doen en laten bestaat een aantal sterke (kroeg)verhalen die in deze workshop zeker aan de orde zullen komen.
Minder bekend is dat Schuh ook een van de eerste wiskunde-popularisatoren geweest is, met boeken als Wonderlijke problemen, Wiskundige puzzles en spelen en Spelen met getallen. Met geduld, precisie en smaak behandelt Schuh daarin (priem)getallenraadsels, dominopuzzels, Boter, Kaas en Eieren, overgietproblemen, betoverde kooien -- dat zijn de wonderlijke problemen van Schuh die de hoofdmoot van deze workshop vormen.