Happy π-day!!

Vandaag is het 14 maart (3/14), oftewel internationale π-dag! Dat mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan, en al helemaal niet op de site van de Wiskundeclub!

Het ‘echte’ π-moment van vandaag is alweer voorbij. Dat was namelijk vannacht, 1 minuut voor 2 uur (3/14, 1.59). Voor degenen die toen, net als ik, ergens in dromenland zweefden: vanmiddag is de herkansing, namelijk om 13.59 (1.59 PM).
 
Het ultieme π-moment allertijden was op 14 maart 1592 om 6.53.58 (3/14/1592 6:53:58). Beetje jammer dat π-dag toen nog helemaal niet werd gevierd. Sterker nog, de Griekse letter π was toen zelfs nog niets eens verbonden met het getal. De getalwaarde van π houdt wiskundigen al meer dan 4000 jaar bezig, maar William Jones was degene die in 1706 als eerste π schreef voor 3,14159265358… Euler nam het symbool in 1737 over en sindsdien is het algemene notatie.
 
π-dag werd in 1988 voor het eerst gevierd door het wetenschapsmuseum San Francisco Exploratorium en de viering bestond uit het eten van taart (pie) en rondjes lopen over het terrein. Andere Amerikaanse instituten namen het gebruik daarna over en zo werd π-dag een steeds bekender fenomeen.
 
Hoe kan je vandaag zelf π-dag vieren?
  • Heeft veel taart (pie) en pizza eten.
    Er waren dit jaar zelfs chocoladepi’s te koop!
  • Zo veel mogelijk decimalen van π uit je hoofd leren
    Enkele wiskundeclubleden hebben vorig jaar de eerste honderd decimalen gehaald en een Chinese student is recordhouder met 67890 decimalen.
  • Je voorstellen hoe anders de wiskundewereld eruit ziet zonder π. π komt in ontzettend veel wiskundegebieden voor, ook op plekken waar je π helemaal niet verwacht. Dat is ook voor veel wiskundigen de reden om π-dag te vieren. Waar zouden we toch zijn zonder π?
  •  π-cards versturen naar je vrienden (zie bijv. hier)
  • Onderstaande cartoon van de website www.piday.org realiseren…
 
 
Er bestaat trouwens ook een pi-benaderingsdag, namelijk 22 juli, omdat 22/7 bij benadering 3,14 geeft. Het lijkt misschien een beetje overdreven, maar dan hebben we wel weer een mooi excuus om taart, pizza en chocola te eten!