Hoe hoog is jouw QQ? – Kom erachter hoe intelligent je écht bent!

Bij veel IQ-tests draait het vooral om logica en ruimtelijke intelligentie. Dat betekent dat je over het algemeen veel wiskundig inzicht nodig hebt om een hoge score te krijgen. Met de gedachte dat dit anders moet heeft tijdschrift Quest ter ere van het vijfjarig bestaan van het blad een nieuwe intelligentie-test ontwikkelend: de QQ Test.

De QQ Test is gebaseerd op de gedachten van de beroemde psycholoog Howard Gardner. Vrij vertaald beweerde hij in de jaren ’80 het volgende: je bent intelligent als je iets kunt dat gewaardeerd wordt in de maatschappij waarvan je een onderdeel bent, bijvoorbeeld rekenen, muziek maken of sporten. Gardner onderscheidde zeven verschillende intelligenties en dit zijn ook de intelligenties die getest worden in de QQ Test:
  • Intrapersoonlijke intelligentie (zelfkennis)
  • Interpersoonlijke intelligentie (mensenkennis)
  • Logisch-wiskundige intelligentie
  • Taalkundige intelligentie
  • Ruimtelijke intelligentie
  • Lichamelijk motorische intelligentie
  • Muzikale intelligentie
De QQ Test is voor iedereen toegankelijk en staat online op de website van Quest (je moet wel eerst een Quest-account maken). Elke keer nadat je een van de zeven intelligenties hebt afgerond kun je zien hoe je gescoord hebt ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Nadat je alle intelligentietests doorlopen hebt, krijg je de totaalscore van alle intelligenties samen. Dit is het Quest Quotiënt. De gemiddelde Nederlander heeft een QQ van 100.
 
Vergeleken met een een IQ-test test de QQ Test dus veel minder op wiskundig inzicht. Als je wiskundige of wiskundestudent bent scoor je waarschijnlijk wel hoog op logisch-wiskundige intelligentie, tenminste dat is wel te hopen. Maar hoe zit het met de andere intelligenties?  Doe de Test en kom erachter hoe intelligent je echt bent! Heb je een ‘brede’ intelligentie of voldoe je toch aan het stereotype van een wiskundenerd?